LIM Opdracht | Leergang Informatiemanagement

LIM Opdracht | Leergang Informatiemanagement

Wat kan de tijd snel gaan zeg! Het is eigenlijk bizar. Ruim een half jaar geleden kreeg ik te horen dat ik afgestudeerd was en nu ben ik al 5,5 maand aan het werk voor YPublic en volg ik diverse trainingen. Ik doe nog wat verwoede pogingen om mij vast te houden aan het studentenleven, maar het is toch tijd dit uit te faseren.

In oktober kwam ik YPublic op het spoor door op vacaturesites uren te scrollen. Want wat wil je nou eigenlijk als je afgestudeerd bent? De een heeft een duidelijk doel voor ogen, een droombaan die zij sinds kleins af aan hebben, een ander is reislustig en gaat direct na zijn studie op reis en weer een ander besluit nog een studie te doen. Ik had dat niet zo, en ik hoefde ook niet per se verder in het vakgebied waar ik het papiertje van binnen had gesleept. Herkenbaar? En wat doe je dan?

Het traineeship van YPublic trok mij. Ik wist helemaal niets van het vakgebied informatiemanagement, maar des te leuker, dacht ik bij mijzelf. Het is een soort ontdekkingstocht naar het onbekende. Een verborgen wereld die wacht om ontdekt te worden. En nu, bijna 6 maanden later, ben ik aan het ontdekken, elke dag weer.

Aan het begin van mijn traineeship mocht ik aan de slag op de afdeling Documentaire InformatieVoorziening (DIV). Dit is de afdeling binnen de gemeente die zorgt voor de informatie richting de andere ambtenaren, waaronder vragen van burgers of e-mails van bedrijven. Maar ook informatie van jaren terug, die de ambtenaren nodig hebben om het juiste beleid te schrijven of de correcte vergunningen te verlenen. Het leuke is dat je (als leek in de wereld van overheden) alle vlakken van gemeente-zijn goed meekrijgt. Je hebt de perfecte ingang om al je collega’s te leren kennen. Ondertussen leerden collega’s mij en mijn vaardigheden ook kennen en werd ik ingezet voor meer klussen en meer verantwoordelijkheden. Zo heb ik het contractbeheer op mij genomen. Aan het einde van de klus wilde de gemeente waarvoor ik werkte mij graag houden en zij gingen op zoek naar nieuwe uitdagingen voor mij. Nog geen week geleden is mijn nieuwe contract ingegaan. Van medewerker DIV naar junior Organisatie- en informatieadviseur. Wéér een nieuwe wereld, een wereld waarin visie heel belangrijk is. Waarom maak je bepaalde keuzes en hoe verhoudt zich dit tot de andere gemeenten waarmee je bijvoorbeeld mee samenwerkt? Wat het allemaal exact inhoudt kan ik je nog niet vertellen, gezien ik nog middenin mijn ontdekkingstocht zit, maar wellicht kom ik er later op terug.

Het fijne aan het leertraject met YPublic is dat je in contact staat met anderen die dezelfde (of een net iets afwijkende) route volgen. Je leert van elkaar, van het reilen en zeilen binnen diverse overheden, de do en dont’s, maar vooral ook alle aspecten dat informatiemanagement je te bieden heeft. Informatiemanagement ken een brede scope aan taken en verantwoordelijkheden en het is fijn te weten waar jij je op zou kunnen focussen als informatiemanager. De trainingen zijn een mooie aanvulling op de taken van alledag. Vooral ook de wijze waarop de trainingen gegeven worden zijn echt ontzettend leuk. De dagen vliegen voorbij en je leert op een creatieve, interactieve en informerende wijze alles over Lean, Scrum of informatiemanagement in de breedste zin.

Wat ook niet verkeerd is om te melden, is het team dat voor YPublic werkt, het contact wat je met hen hebt en de wijze waarop ze met je meedenken. Een kleine familie die naar je omkijkt en daadwerkelijk het beste met je voorheeft. Ze komen langs op je werkplek, helpen het maximale uit een opdracht te halen, kijken naar je potentie en komen soms na een training met een tasje pils binnenlopen voor een vrijmibo’tje. Dat zijn toch wel echt de momentjes hoor.

Mijn training is nog niet over, dus ik ga weer aan de slag. Mij verdiepen in de wereld van koppelingen met systemen, samenwerking tussen gemeenten, managers die het belang moeten weten van een juiste informatiehuishouding en collega’s waar je mee kan lachen.

Tot later!

Anthe.